اخنوخ (همچنین به نام ادریس شناخته میشود) شخصیتی در کتاب مقدس است که در سفر پیدایش، فصل 5 به او اشاره شده است. او جد نوح، پیامبر معروف، بود.
طبق کتاب مقدس، اخنوخ 365 سال زندگی کرد و “با خدا همقدم شد و دیگر یافت نشد، زیرا خدا او را برد.” این جمله به طور سنتی به معنای آن است که اخنوخ بدون تجربه مرگ به آسمان برده شد. فقط دو نفر در کتاب مقدس، اخنوخ و الیاس، به نظر می رسد بدون تجربه مرگ مستقیما به بهشت برده شده اند (اگر فرض نکنیم که این دو نفر همان شهدایی هستند که در مکاشفه 11: 7-12 به مدت کوتاهی می میرند).
اکثر ما نفر دوم، الیاس را می شناسیم. این پیامبر مشهور پس از پایان رسالت خود، ارابه ای آتشین از آسمان دریافت کرد که او را به بهشت برد و الیسع را برای ادامه رسالت رها کرد (دوم پادشاهان 2).
اما درباره اخنوخ چه؟ اکثر ما اطلاعات زیادی درباره اخنوخ، فرد دیگری که مستقیما به بهشت برده شد، نداریم. او در پیدایش ظاهر می شود و به محض ورود به صحنه، به بهشت می رود.
اخنوخ کی بود؟
طبق کتاب مقدس، اخنوخ نبیره ی بزرگ حضرت آدم و پدر بزرگ حضرت نوح بود که زندگی مقدسی را در خدمت خداوند گذراند (پیدایش 5). او همچنین پدر متوشالح، طولانیترین عمر در میان انسانها، بود (پیدایش 5:27) و فرزندان دیگری نیز داشت.
پس از 365 سال زندگی روی زمین، طبق کتاب مقدس، خدا او را “برد” (پیدایش 5:24). فعل “بردن” در این جمله به معنای بلند کردن یا ربودن است، مشابه آنچه با الیاس، نبی دیگر، رخ داد.
بعدا در “تالار ایمان” در کتاب عبرانیان 11، نام اخنوخ در کنار بزرگان دیگری مانند ابراهیم ذکر شده است.
به دلیل ایمان قوی او، به نظر می رسد از مرگ فرار کرده باشد.
اما چرا؟ بزرگان دیگر در تالار ایمان کتاب عبرانیان مرگ را تجربه کردند. چرا این شخصیت اسرارآمیز از آن فرار کرد (اگر فرض نکنیم او یکی از دو شاهد است)؟
اولاً، همانطور که در اینجا استدلال می شود، اخنوخ نمونه ای از آنچه در “ربوده شدن” (رapture) رخ می دهد است (عبرانیان 11:5). در این رویداد، در دوران آخرالزمان، خدا مؤمنان را به بهشت می برد.
مسیحیان در مورد اینکه دقیقا چه زمانی ربوده شدن در دوران آخرالزمان اتفاق می افتد اختلاف نظر دارند (قبل از مصیبت هفت ساله، در وسط آن، بعد از آن و غیره)، اما در یک نقطه از دوران آخرالزمان، خدا مؤمنان را مانند اخنوخ به بهشت خواهد برد.
دوم، حنوخ چند صد سال قبل از طوفان زندگی می کرد. در این دوره شاهد سقوط شدید اخلاقی ساکنان زمین هستیم. با توجه به اینکه عمر انسان ها در آن زمان صدها سال بود، برخی از مسیحیان به دلیل وجود احتمالی یک “گنبد بخار” در اطراف زمین که از اشعه گاما مضر جلوگیری می کرد و آب و هوایی معتدل ایجاد می کرد، گمانه زنی می کنند که شاید خدا حنوخ را به آسمان برد تا از طوفانی که چند صد سال بعد رخ می داد، نجات دهد.
سوم، همانند الیاس در زمان آخاب، حنوخ را به عنوان مردی با ایمان در میان نسلی فاسد مشاهده می کنیم. الیاس تنها پیامبر باقی مانده از جانب خداست (اول پادشاهان 18:22) و با 450 پیامبر دشمن به تنهایی مقابله می کند.
سوالات برای تفکر:
- به نظر شما چرا خدا حنوخ را به طور مستقیم به بهشت برد؟
- آیا داستان حنوخ پیامی برای ما دارد؟
- چگونه می توانیم ایمانی مانند حنوخ داشته باشیم؟
زندگی اخنوخ: اخنوخ در کتاب تورات به عنوان پدر متوسّط نوح ذکر شده است. او بعد از زندگی ۳۶۵ ساله، به طور مرموز به سمت خدا رفت.
نقش اخنوخ در تاریخ مذهبی: اخنوخ در کتاب مقدس به عنوان نمونهای از ایمان و تقوا ذکر شده است. زندگی او نشان میدهد که ارتباط با خدا و رعایت اوامر الهی چگونه میتواند به ارتقای انسان کمک کند.
تأثیرات اخنوخ: اخنوخ به عنوان نمونهای از طول عمر و پایداری در ایمان، تأثیرات عمیقی بر جامعههای بعدی و تاریخ مذهبی داشته است. زندگی و اعمال او انسانها را به فکر واقعیتی عمیقتر از زندگی دنیوی و معنای واقعی ایمان به خدا میاندازد.
نتیجهگیری:
اخنوخ به عنوان یکی از شخصیتهای کتاب مقدس با اهمیت و تأثیر بسیار، یک نمونه زندگی ایماندار و تقواگرا است. با بررسی زندگی و نقش او، میتوانیم درک عمیقتری از مفاهیم ایمان، تقوا و رابطه با خدا در تاریخ مذهبی داشته باشیم و از تجربیات اخنوخ برای زندگی معنوی خود بهرهمند شویم.