دانلود کتاب مقدس

خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل چهارم)

خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل چهارم)

کشتارهای کرکوک

در سال ۴۳۸ ، یزدگرد دوم به جای پدرش بهرام نشست . او در اوایل سلطنت خود با مسیحیان مدارا نمود. اما در سال هشتم حکومت خود، به دلایلی که ناشناخته است ،جور و ستم بر مسیحیان را آغاز نمود. لابور معتقد است که ستم های او علت سیاسی نداشته بلکه احتمالاً تعصب مذهبی او را برانگیخته که مسیحیان را بیازارد.

نقطۀ اوج این جفاها، روزهای ۲۴ و ۲۵ اوت سال ۴۴۶ است . در این روزها، مسیحیان از چند ایالت ایران به شهر کرکَه (کرکوک امروزی ) فراخوانده شدند. درمیان آنان چندین اسقف ، صاحب منصبان کلیسایی ، و اعضای خانواده های برجسته به چشم می خوردند. همگی ایشان در این دو روز به قتل رسیدند و شهادت خود را با شجاعت پذیرفتند.

در میان شهدا، بانویی مسیحی بود به نام شیرین و دو پسرش .شهامت آنان به هنگام شهادت ، چنان افسر ناظر بر کشتار را تکان داد که او نیز خود را مسیحی اعلام کرد، بنابراین چند هفته بعد، اعدام گردید. شهید دیگری که نامش در میان شهدای این دوره می درخشد، شخصی است به نام پتیون .(Pethion) او در نواحی غربی ایران (ناحیه ماد) مبشّر فعالی بود و در اثرفعالیت های بشارتی او، عدۀ زیادی از نجبا و عالی منصبان مسیحی شده بودند.

پتیون به زندان افتاد و پس از شکنجه های بسیار، سر بریده شد.این جفا به یهودیان و ارامنه نیز سرایت کرد و چنان سخت بود که مسیحیان باقی مانده در این مناطق ، سالروز این کشتار را سال به سال گرامی می دارند.

جدایی نهایی از کلیسای غرب

اوج گیری اختلافات زمانی اوج گرفت که « نستوریوس  » اسقف کنستانتینوپل اعلام داشت ، که به کار بردن عنوان ” حامل خدا ” برای مریم ، مادر عیسی ، صحیح نیست و باید او را « حامل مسیح » خطاب کرد. سیریل ، پاتریارخ اسکندریه و اسقفان پیرو او اعتراض کردند که با این عنوان ، نستوریوس مریم را فقط مادر طبیعت انسانی مسیح به حساب می آورد و به این ترتیب ، برای مسیح دو شخصیت قائل می شود. نستوریوس نیزمعتقد بود که با به کار بردن اصطلاح حامل خدا (یا در اصطلاح لاتین ، مادر خدا)، برای خدا یک مادر انسانی قائل می شویم .

اما در سال ۴۸۶ شورای دیگری به ریاست آکاسیوس برگزار گردید که به دنبال آن ، کلیسای ایران به طور کامل از کلیسای غرب جدا شد. در این شورا دو نکته مهم تصویب گردید: ۱) اعتقادات نستوریوس به عنوان اعتقاد رسمی کلیسای قلمروساسانی پذیرفته شد. ۲) ازدواج کشیشان و اسقفان مجاز شمرده شد.

سرگذشت مسیحیت در ایران

ترجمۀ کامل عهدجدید به سریانی

تا پیش از سال ۴۳۱ ، چهار انجیل و بقیۀ کتاب های عهدجدید از یونانی به سریانی ترجمه شد. این ترجمۀ سریانی«پشیتا » می نامند.

تأسیس مدرسه الهیات در نصیبین ایران

در سال ۴۸۹ ، مدرسۀ اِدِسا به خاطر ترویج عقاید نستوری ، به دستور امپراطور بیزانس بسته شد و دانشجویان آن به کلیسای نستوری ایران پناه آوردند. بارصئوما به همراهی نرسای (نرسی یا نِرسِس)، مدیر مدرسه ادسا، ایشان را پذیرفتند و مدرسه ای در نصیبین (که در قلمرو ساسانیان قرار داشت )، برای ایشان و سایر داوطلبین دایر کردند.

این دانشجویان پس از کسب دانش در علوم الهی ، خصوصاً تفسیر کتاب مقدس ، به خدمات کلیسایی گمارده می شدند. این امر باعث شد از یک سو کلیسای ایران از نظر علمی تقویت گردد، و از سوی دیگر اعتقادات نستوری در این کلیسا قوام یابد .

اخلاقیات

مطالعۀ رویدادها و تحولات کلیسای ایران در این دوره، از دیدگاه اخلاقیات انجیل تأثرانگیز و تأسف بار است. اختلافات و رقابت های رهبران با یکدیگر، رهبران فاضلی نظیر بارصئوما، نمایانگر وضع روحانی و اخلاقی کلیسای ایران است .بارصئوما مستقیم یا غیرمستقیم مسئول شهادت بابویه می باشد.

در مورد بابویه نیز که در راه ایمان خود شهید شد، مطالبی نقل شده که حاکی از پول دوستی و رفتار غیرمنضبط او می باشد. خدمت کلیسا برای بسیاری از مقامات کلیسایی گویا وسیله ای برای ارضای حس جاه طلبی شان بود. چنین روحیه و منشی را نه فقط نزد رهبران کلیسای ایران در این دوره ، بلکه نزد رهبران کلیساها در همه جا و در همه دوران ها مشاهده می کنیم .

هر گاه و هر جا که کلیسا از نگریستن به مسیح به عنوان سَروَر و خدمت به او به خاطر عشق به او بازایستد، چنین وقایعی حتماً رخ می دهد. اگرچه چنین روحیه ای همواره در میان برخی از رهبران کلیسا به چشم می خورد، اما همیشه بوده اند رهبرانی که با پارسایی و پرهیزکاری کار خدا را به پیش برده اند. و مهم تر از آن ، در چنین مقاطع تاریکی از تاریخ کلیسا، همواره «  بقیتی» وجود داشته است که «نزد بعل زانو نزده اند» (رومیان۱۱: ۵- ۴)؛ همواره بوده اند کسانی که (لباس خود را نجس نساخته اند ) (مکاشفه۳: ۴).

 الهیات

درک این مطلب که کلیسای ایران مجبور شد رابطه خود را با کلیسای غرب قطع کند، چندان دشوار نیست. این ارتباط همواره موجب رنج و جفای کلیسای ایران بوده است .درضمن ، جای تعجب است که کلیسای ایران هیچ گاه بطور مستقل اعتقادات مشخصی شکل نداده است .

گویی رهبران کلیسای قلمرو ساسانیان از خود نظر الهیاتی خاصی نداشته اند و اصول اعتقادات شان همواره از غرب وارد می شده است. فراموش  نکنیم که اعتقادنامۀ نیقیه زمانی از سوی رهبران کلیسای ایران پذیرفته شد که حدود یکصد سال از تصویب آن می گذشت، آن هم به همت ماروتای غربی ! عقاید نستوریوس نیز از غرب وارد شد و ابداع کلیسای ایران نبود.

امروز در مقاله خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل چهارم) به بررسی مطالب مفیدی در خصوص کتاب مقدس و راه و روش عیسی پرداختیم. در صورت تمایل می توانید سایر مقالات علی وحیدی در خصوص مسیحیت را از طریق این لینک مشاهده نمایید

علی وحیدی

وب سایت راه مسیح، یک منبع آنلاین فارسی زبان است که به ترویج تعالیم مسیحیت و ارائه منابع برای مسیحیان فارسی زبان اختصاص دارد. این وب سایت توسط علی وحیدی مدیریت می شود و شامل طیف گسترده ای از مطالب صوتی و تصویری در آموزه های مسیحیت می باشد. علی وحیدی، مدیر وب سایت راه مسیح، یک مسیحی متعهد است که بیش از 2 سال در جامعه مسیحی فارسی زبان در حال فعالیت می باشد . راه مسیح یک منبع ارزشمند برای مسیحیان فارسی زبان است که به دنبال تعمیق ایمان خود و ارتباط با سایر مسیحیان هستند. این وب سایت طیف گسترده ای از مطالب و ابزارها را ارائه می دهد که می تواند به مسیحیان در تمام مراحل زندگی ایمانی آنها کمک کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا