یاجوج و ماجوج در پیشگوییهای کتاب مقدس چه کسانی هستند؟
Who Are Gog and Magog in Bible Prophecy?
یاجوج و ماجوج نام دو شخصیت یا گروهی هستند که در کتاب مقدس، به ویژه در کتابهای حزقیال و مکاشفه، به عنوان دشمنان نهایی اسرائیل و خدا معرفی میشوند. هویت دقیق آنها موضوعی بحثبرانگیز در بین مفسران مذهبی است، اما به طور کلی، آنها به عنوان نمادی از شر و مخالفت با خدا در نظر گرفته میشوند.
فرست محتوا
یاجوج و ماجوج در عهد عتیق
با خواندن کتاب حزقیال، تمایز قائل شدن بین رویاهایی که به وضعیت اسرائیل در زمان نگارش کتاب اشاره دارد و رویاهایی که به وقایع آخرالزمان اشاره میکند (و یا هر دو را شامل میشود) دشوار است.
با این حال، یاجوج و ماجوجی که در عهد عتیق هستند با یاجوج و ماجوجی که در مکاشفه یوحنا میبینیم، متفاوتاند.
در عهد عتیق، اصطلاح «یاجوج» در کتاب حزقیال، فصلهای ۳۸ و ۳۹ یافت میشود. یاجوج به عنوان رهبر یا حاکمی از سرزمین ماجوج توصیف شده است. این بخش، پیشگوییِ حملهی آیندهی یاجوج به اسرائیل، به همراه ائتلافی از دیگر کشورها را روایت میکند. این پیشگویی شامل مداخلهی الهی است که در آن خدا یاجوج را شکست میدهد و از اسرائیل محافظت میکند. هویت دقیق یاجوج و ماجوج و بستر تاریخی خاص این پیشگویی، موضوع بحث بین علمای دینی و الهیدانان است.
«کلام خداوند نزد من آمد و گفت: ای پسر انسان، روی خود را به سوی یاجوج، از سرزمین ماجوج، رئیس رئیسان مشک و توبال، بازگردان؛ و بر ضد او نبوت کن و بگو: خداوند یهوه چنین می گوید: ای یاجوج، رئیس رئیسان مشک و توبال، من بر ضد تو هستم. و تو را برگردانیده، قلابی در آروارههای تو میاندازم، و تو را با تمامی لشکر تو بیرون خواهم آورد، با اسبان تو، و سواران تو که همگی مسلح کاملند، و جماعت عظیمی با سپرهای بزرگ و کوچک، همگی شمشیر به دست…» (حزقیال ۳۸: ۱-۴)
«ای پسر انسان، بر ضد یاجوج نبوت کن و بگو: خداوند یهوه چنین می گوید: ای یاجوج، رئیس رئیسان مشک و توبال، من بر ضد تو هستم، و تو را برگردانیده، و به دنبال خود میکشم. تو را از انتهای شمال خواهم آورد، و به کوههای اسرائیل خواهم فرستاد. پس کمان تو را از دست چپ تو خواهم زد، و تیرهای تو را از دست راست تو خواهم انداخت. بر کوههای اسرائیل خواهی افتاد، تو و تمامی لشکر تو و امتهایی که با تو هستند. تو را به جهت پرندگان آسمان از هر نوع و به جهت وحوش صحرا برای خوراک خواهم داد…» (حزقیال ۳۹: ۱-۲)
همانطور که در بخش قبلی ذکر شد، تمایز قائل شدن بین رویاهای نمادین و وقایع تاریخی در کتاب حزقیال دشوار است. در عین حال، به نظر میرسد یاجوج و ماجوج عهد عتیق با یاجوج و ماجوج مکاشفه یوحنا متفاوت باشند.
اشارات به یاجوج در عهد عتیق:
در بخشهایی از عهد عتیق به یاجوج اشاره شده است:
در اول تواریخ ۵: ۴، یاجوج به عنوان نوادهی پیامبری به نام یوئیل معرفی میشود: «نسل یوئیل: شمایای پسر او، گوگ پسر او، شمئی پسر او، میکاه پسر او، ریعیا پسر او، باعل پسر او، و بیراه پسر او که تیگلتپیلسر، پادشاه آشور، او را به اسارت برد.»
به غیر از اینکه یاجوج از شمال میآید و به دنبال حمله و غارت اسرائیل است، اطلاعات زیادی در مورد او داده نمیشود.
ارتباط یاجوج با ماجوج:
اینکه آیا یاجوج و ماجوج یک فرد هستند یا یاجوج از منطقهی شمالی به نام ماجوج میآید، محل بحث است. برخی مفسران بر این باورند که:
«به نظر میرسد یاجوج پادشاه و ماجوج سرزمین او باشد؛ بنابراین یاجوج و ماجوج مانند فرعون و مصریان هستند.» (تفسیر متی هنری بر حزقیال ۳۸)
احتمال الهام گرفتن از سرزمینهای شمالی:
برخی از مفسران حدس میزنند که منظور از ماجوگ، پادشاهی خاصی در شمال بوده است که قصد نابودی اسرائیل را داشته است، از جمله ليديا، سابی، سکاها یا سلوکیان.
اشارات دیگر به ماجوج:
در جای دیگری، ماجوج به عنوان پسر یافث، یکی از سه پسر نوح، معرفی میشود (پیدایش ۱۰: ۲) (اول تواریخ ۱: ۵).
برخی از نوشتههای جوزفوس نشان میدهد که ماجوگ بر سرزمینی شمالی مشابه با سکاها حکومت میکرد.
نتیجهگیری:
در هر صورت، به نظر میرسد که یک ملت یا چندین ملت با هم علیه اسرائیل متحد شدهاند (یا میخواستند متحد شوند) و در برابر قدرت خداوند متعال شکست خواهند خورد. همچنین میدانیم که آنها جنگجویان ماهری بودند که از پادشاهیهای شمال اسرائیل آمده بودند، اما باز هم جزئیات زیادی در مورد آنها به جز اینکه تهدیدی به نظر میرسند، دریافت نمیکنیم.