دانلود کتاب مقدس

خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل اول)

خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل اول)

در دورۀ اشکانیان (از آغاز تا سال ۲۲۴ م.)

 

طبعاً آنچه که امروز برای ما مهم است ، این است که بدانیم مسیحیت در چه زمان و چگونه وارد آن سرزمینی شد که ما امروز ایرانش می نامیم .در صدر مسیحیت ، ایرانِ امروز بزرگترین بخش امپراطوری اشکانی را تشکیل می داد، اما بخش مهمی از عراق امروز، ترکیه ، جمهوری آذربایجان ، ارمنستان ، گرجستان ، ترکستان ، ازبکستان ، تاجیکستان ، افغانستان و پاکستان نیز جزو این امپراطوری بودند.

هدف ما در این فصل و نیز در فصل های آینده ، توجه به همین نکته است که مسیحیت عمدتاً در کدام بخش های امپراطوری اشکانی آغاز شد و بعد، در ادوار بعدی ، در کدام بخش ها بیشتر استقرار یافت.

در این کتاب ، هر گاه مراد “ایران خاص ” باشد، یعنی سرزمینی که مسکن اقوام آریایی نژاد  بوده ، از اصطلاح “فلات ایران” استفاده خواهیم کرد و هر گاه منظور مناطق تحت سلطۀ امپراطوری های ایرانی باشد، به ذکر عنوان آن امپراطوری بسنده خواهد شد.

واقعیت این است که تمام آنچه که از نحوه آغاز و رواج مسیحیت در امپراطوری اشکانی می دانیم ، مبتنی است بر نوشته های بسیار یا بر روایات و احادیثی که محققین در اصالت و اعتبارشان تردید دارند.

نگاهی گذرا به احادیث و روایات

کتاب اعمال رسولان به پارتیان و مادیان و عیلامیان و ساکنان جزیره اشاره می کند.  (اعمال رسولان 11:2-8) واترفیلد این احتمال را مطرح می سازد که شاید عده ای از این دسته از یهودیانِ ساکن مناطق مذکور در آیات فوق، به مسیح ایمان آوردند و در بازگشت به موطن خود، ظهور مسیحای موعود را در شخص عیسی ناصری نوید دادند.

در ضمن ، لابور محقق فرانسوی معتقد است که چون در کتاب اعمال رسولان که حدود سال ۷۰میلادی نوشته شده ، از این سرزمین ها نام برده شده ، این امر حاکی از آن است که جوامع مسیحیِ ” مسیحیان مناطق غرب ایران اشکانی” بوده است.

لابور می نویسد انتشار مسیحیت در امپراطوری اشکانی به افراد مختلفی نسبت داده شده است ، نظیر تومای رسول ، نتنائیل رسول (برتولما)، و تدی رسول (لبّی). مرکز فعالیت آنها ، شهر اِدِسا بوده است که شهری است واقع در شمال بین النهرین در کنارۀ رود فرات(این شهر امروزه عرفه نام دارد و در جنوب ترکیۀ امروزی و نه چندان دور از مرزهای سوریه واقع است).

در برخی اسناد آمده که کلیسای شهر سلوکیه (همان که در زمان ساسانیان، سلوکیه-تیسفون یا مدائن، پایتخت امپراطوری ساسانی، نامیده می شده ) نیز به دست تومای رسول بنیان گذارده شده است . بر اساس برخی دیگر از احادیث که ظاهراً چندان معتبر به نظر نمی رسند، آبگار پادشاه ادسا ، در اثر خدمات ادّای ، و بسیاری از اهالی ادسا و قلمروِ او به مسیحیت گرویدند و بدین سان مسیحیت در بخش غربی امپراطوری اشکانی رواج یافت ، و از آنجا به داخل فلات ایران و در میان اقوام آریایی .

سرگذشت مسیحیت در ایران

اصالت و اعتبار این احادیث

مورخین و محققین نظر مساعدی نسبت به این اسناد و مدارک ندارند. دلایل دانشمندان را به می توان به سه دسته تقسیم کرد.

متأخر بودنِ اسناد

اشتباهات تاریخی

ماهیت افسانه گونۀ اسناد

نتیجه گیری بر اساس احادیث

با توجه به آنچه که از احادیث مربوط به آغاز مسیحیت در امپراطوری اشکانی درمی یابیم و نیز با عنایت به نظر صاحب نظران دربارۀ اصالت و اعتبار این احادیث ، نگارنده با قید احتیاط ، به نتایج زیر می رسد.

مسیحیت در امپراطوری اشکانی

براساس تمام این روایات ، می توان این نتیجه را گرفت که نقطۀ آغاز مسیحیت در امپراطوری اشکانی ، همین شهرهای مرزی ، یعنی ادسا و آربلا و نصیبین بوده است . به علت قرابت فرهنگی و زبانی میان شهرهای بین النهرین اشکانی با سایر مناطق سریانی زبان امپراطوری روم ، دلیلی وجود ندارد که انکار کنیم که کلیسای ایرانِ اشکانی از بین النهرین آغاز شده باشد.

احتمال اشاعه مسیحیت در فلات ایران در قرن اول

برای تأیید پیشرفت مسیحیت در میان اقوام آریایی ، می توان به چند عامل توجه کرد:

نخست ، غیرت بشارتی است که در عهد رسولان بر مسیحیان حکمفرما بود.

دوم ، می دانیم که جوامع یهودی از زمان اسارت بابل در بین النهرین و فلات ایران وجود داشته است .

سوم ، زبان رایج در بین النهرینِ اشکانی ، زبان سریانی /آرامی بود، یعنی همان زبانی که رسولان و شاگردان یهودی شان به آن سخن می گفته اند.

میزان گسترش مسیحیت در فلات ایران

مدارک موجود اکثراً به اشاعه مسیحیت در سرزمین های سریانی زبان (بین النهرین) یا سرزمین های حاشیه خلیج فارس اشاره دارد و نشان می دهد که مسیحیت در این سرزمین ها و در میان مردم سریانی زبان ، گسترش قابل توجهی داشته است .

در میان این اسناد و مدارک ، نقل قولی هست از باردَیسان در کتاب یوسبیوس قیصریه که در آن به خواهران ما در گیلان اشاره ای گذرا شده است . همه شواهد ما را به سوی پذیرش این نکته سوق می دهد که پیش از آغاز دوره ساسانی ، امپراطوری ایران شامل جوامع سازمان یافتۀ مسیحی نبود. فقط از حدود سال ۲۵۰ میلادی بود که مسیحیتِ کاتولیک توانست قلمرو خود را تا به رود دجله گسترش دهد.

علل احتمالی عدم اشاعه گسترده در میان آریایی ها

برای این امر می توان چند علت متصور شد:

عامل زبان

ترکیب جمعیت

عقاید مذهبی و فلسفی

فرهنگ و سواد

شرایط جغرافیایی

آنچه می توان گفت این است که در دو سده نخست میلادی ، مسیحیت در مناطق سریانی نشین امپراطوری اشکانی گسترشی بسیار چشم گیر داشت ؛ اما از میزان گسترش آن در میان اقوام آریایی اطلاع دقیقی نداریم ؛ فقط می دانیم که در فلات ایران و فراسوی آن نیز کلیساها وجود داشته است .

کیفیت مسیحیت دوره اشکانی:

مسیحیتی با حالتی یهودیمناجات سلیمان

در سال ۱۹۰۹ سرودنامه ای کشف شد که به زبان سریانی شرقی نوشته شده و آن را  مناجات سلیمان می نامند. این سرودنامه شامل ۴۲ سرودۀ روحانی می باشد. به  باور صاحب نظران ، این سند متعلق به اواخر قرن اول میلادی می باشد. لذا می توان گفت که این قدیمی ترین سرودنامۀ کلیسایی است که در دسترس است . این سروده ها گرچه حاوی اعتقادات درست مسیحی اند، اما فحوای شان حکایت از این دارد که در محیطی یهودی نوشته شده اند.

متفکرین برجسته:

بارْدَیسان

بارْدَیسان نجیب زاده ، ورزشکار ، شاعر و فیلسوف پارسی برجسته ای بود که در حدود سال ۱۵۴ در شهر ادسا چشم به جهان گشود. او در علوم مختلف یونانی ، پارسی و سریانیِ روزگار خود کسب دانش نمود و در ۲۵ سالگی به مسیحیت گروید. به سبب دانش و نیز علاقه وافر خود، خیلی زود به منصب شماسی گمارده شد و دیری نپایید که از رهبران کلیسای حکومت اشکانی گردید. او متکلمی بود که عقاید الهیاتی اش با عقاید فلسفی یونان ، مغان پارسی و ستاره شناسی کلدانی آمیخته بوده است.

تاتیان

متکلم برجستۀ دیگرِ این دوره از کلیسای شرق که تا ابد خواهد درخشید، مردی سریانی است به نام تاتیان که در یکی از شهرهای بین النهرین چشم به جهان گشود. (حدود ۱۱۰ تا ۱۸۰ ). او برخلاف باردیسان ، به جای وارد کردن فلسفه در کلیسا، کتاب مقدس را وارد کلیسا نمود.

تهیه دیاتسارون

کار ابتکاری تاتیان این بود که انجیلی واحد بر اساس محتوای هر چهار انجیل تهیه کرد که به دقت حاوی تمامی مطالب آنها بود. ویژگی این اثر چنین بود که به زبان سریانی تهیه شده بود و مسیحیان بین النهرین می توانستند به راحتی از آن استفاده کنند. تاتیان این اثر را  دیاتِسارون نامید که به یونانی یعنی مجموعه ای از هر چهار انجیل.

تأکید بر ریاضت و رُهبانیت

گرچه تاتیان به خاطر خدمتی که به لحاظ اشاعه انجیل راستین انجام داد ، همیشه مورد تحسین خواهد بود، اما ایرادی که بر خدمت او وارد می آورند، تأکید افراطیِ او بر ریاضت است. این امر در قرون بعدی موجب تأکید بسیار کلیسای شرق بر رُهبانیت و دیرنشینی گردید، نکته ای که بازتابش را در اشعار حافظ دیده می شود.

فعالیت های تبشیری

مسیحیان سریانی زبان غیرت بشارتی فراوانی داشتند و پیام انجیل را در اکثر نقاط مشرق زمین اشاعه داده بودند. طبق روایات و نیز بر اساس یافته های تاریخی و باستان شناختی ، اکنون می توانیم با قطعیتی نسبی بگوییم که مسیحیت در دورۀ اشکانیان ، در کردستان ، گیلان ، ارمنستان ، باکتریا (شمال افغانستان )، سواحل خلیج فارس ، آسیای مرکزی در میان قبایل ترک و مغول ، در هندوستان ، و تا به جوج و ماجوج (احتمالاً چین) ترویج یافته است .

امروز در مقاله خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل اول) به بررسی مطالب مفیدی در خصوص کتاب مقدس و راه و روش عیسی پرداختیم. در صورت تمایل می توانید سایر مقالات علی وحیدی در خصوص مسیحیت را از طریق این لینک مشاهده نمایید

علی وحیدی

وب سایت راه مسیح، یک منبع آنلاین فارسی زبان است که به ترویج تعالیم مسیحیت و ارائه منابع برای مسیحیان فارسی زبان اختصاص دارد. این وب سایت توسط علی وحیدی مدیریت می شود و شامل طیف گسترده ای از مطالب صوتی و تصویری در آموزه های مسیحیت می باشد. علی وحیدی، مدیر وب سایت راه مسیح، یک مسیحی متعهد است که بیش از 2 سال در جامعه مسیحی فارسی زبان در حال فعالیت می باشد . راه مسیح یک منبع ارزشمند برای مسیحیان فارسی زبان است که به دنبال تعمیق ایمان خود و ارتباط با سایر مسیحیان هستند. این وب سایت طیف گسترده ای از مطالب و ابزارها را ارائه می دهد که می تواند به مسیحیان در تمام مراحل زندگی ایمانی آنها کمک کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا