خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل هفتم)
خلاصه ای از کتاب سرگذشت مسیحیت در ایران زمین (فصل هفتم)
مسیحیت در دوره استیلای مغول
هلاکوخان که فاتح ایران و بغداد بود، همسری مسیحی داشت به نام «دُقوز خاتون ». می گویند مادرش ، سارکوتی باجی نیز مسیحی بوده است . از این رو، وقتی زمام امور ایران و خاورمیانه را به دست گرفت ، به مسیحیان آزادی ای اعطا کرد که در تمام طول حیات مذهبی شان از قرن اول تا آن زمان نداشتند. در دوره هلاکوخان وپنج خان بعدی ، مسیحیت دین ممتاز و اسلام دین مغضوب بود. در این زمان کلیساها و دیرها بنا شدند.
اما مسیحیانی که گویا بویی از اخلاقیات مسیحی نبرده بودند، بر مسلمین جفا رساندند و کوشیدند قرن ها حقارت را جبران کنند. آنان در ماه رمضان در ملأ عام شراب می نوشیدند و آن را بر لباس مسلمین می پاشیدند یا بر مدخل مساجد می ریختند. صلیب را در کوچه ها می گرداندند و کسبه را مجبور می کردند به آن ادای احترام کنند و بسیاری اعمال ضد مسیحی دیگر!
کلیساها در سراسر ایران از میان رفت و طبق اطلاعات موجود، فقط در شهرهای بغداد، موصل ، اربیل ، نصیبین ، دیاربکر، مَیفرقاط ، ماردیس ، تبریز، ارومیه و مراغه کلیسایی وجود داشته است . طبق این فهرست ، فقط سه شهر درمحدوده ایران امروزی دارای کلیسا بوده است . اما این پایان غم ها و رنج ها نبود. با تصرف کامل ایران در سال ۱۳۹۵ توسط تیمورخان ، باقیمانده مسیحیت سال های پیشین نیز از صفحه روزگار محو شد.مسیحیان باقی مانده یا مسلمان شدند یا به کردستان گریختند و ملتی را تشکیل دادند که امروزه « آسوری »نامیده می شود.