یعقوب در کتاب مقدس کیست و چرا با خدا کشتی گرفت؟
یعقوب در کتاب مقدس، یکی از قهرمانان است که نشاندهنده قدرت و بخشندگی خدا در تغییر و بازآفرینی انسان است. او بیشتر به خاطر حیلهگری و فریبکاریاش، به ویژه در حق برادر دوقلویش عیصو، شناخته شدهاست. با این حال، یعقوب پس از باختن در کشتی گرفتن با خدا، مورد برکت الهی قرار گرفت و نام جدیدی دریافت کرد.
فرست محتوا
- 1 یعقوب در کدام قسمت کتاب مقدس است؟(یعقوب در کتاب مقدس)
- 2 معنای نام یعقوب در کتاب مقدس چیست؟
- 3 شخصیت یعقوب در کتاب مقدس چگونه به تصویر کشیده شده است؟
- 4 حقایقی جالب در مورد یعقوب در کتاب مقدس
- 5 چرا یعقوب با خدا کشتی گرفت؟(یعقوب در کتاب مقدس)
- 6 معنا و اهمیت اسرائیل، نام جدید یعقوب در کتاب مقدس
- 7 چرا داستان یعقوب در کتاب مقدس هنوز هم ارزشمند است؟
یعقوب در کدام قسمت کتاب مقدس است؟(یعقوب در کتاب مقدس)
یعقوب در کتاب مقدس پیدایش، فصل ۲۵ ذکر شده است. هنگامی که رفقه، مادر یعقوب، از او و برادر دوقلوى او عیصو باردار بود، از خدا پرسید که چرا دو فرزندش در رحم او در حال مبارزه هستند (پیدایش ۲۵:۲۲).
خداوند پاسخ داد که دشمنی بین این دو برادر، پیشگویی برای دو ملتی است که از آنها پدید خواهند آمد – یعقوب جد اسرائیل خواهد بود (پیدایش ۳۲:۲۸، پیدایش ۳۵:۱۰-۱۳)، و عیصو جد ادوم (پیدایش ۳۶).
علاوه بر این، عیصو، دوقلوی بزرگتر، خادم یعقوب، کوچکتر میشد (پیدایش ۲۵:۲۳).
بیشتر بخوانید : داستان زندگی حضرت سلیمان در کتاب مقدس و سرنوشت او
معنای نام یعقوب در کتاب مقدس چیست؟
نام یعقوب در کتاب مقدس از فعل عبری گرفته شده که به معنای «دنبال کردن» است. یعقوب هنگام تولد، پاشنه پای برادر دوقلویش عیصو را گرفته بود. بنابراین، یعقوب در زبان عبری به معنای «کسی که از دیگری پیروی میکند» است (پیدایش ۲۵:۲۶).
علاوه بر این، تلاش یعقوب برای تصاحب حق (حقوق ویژۀ فرزند اول) و برکت پدرش از برادرش، لقب «فریبدهنده» را نیز برای او به ارمغان آورد (پیدایش ۲۷:۳۶).
شخصیت یعقوب در کتاب مقدس چگونه به تصویر کشیده شده است؟
از زمان تولد تا رویارویی کشتی او با خدا (پیدایش ۳۲:۲۴-۲۹)، یعقوب با حیلهگری و فریبکاری شناخته میشد.
بدنامترین اعمال فریبکاری یعقوب علیه برادر دوقلوىاش عیصو انجام شد. یعقوب در ازای حق (حقوق ویژۀ فرزند اول) عیصو، که شامل دو برابر سهم ارث از پدرشان إسحاق میشد، یک کاسه سوپ به برادر «گرسنه» خود پیشنهاد داد (پیدایش ۲۵:۲۹-۳۴). علاوه بر این، یعقوب برکت پدرشان را که حق عیصو بود، با حیلهگری از او ربود (پیدایش ۲۷:۱-۲۹، پیدایش ۲۷:۳۵).
یعقوب همچنین دایی خود لابان را فریب داد. یعقوب در ازای ۲۰ سال خدمت، با بریدن پوست تنه درختان صنوبر، بادام و چنار و قرار دادن آنها در آبشخورهایی که قویترین حیوانات برای نوشیدن و جفتگیری میآمدند، لابان را فریب داد تا گوسفندان و بزهای خالدار و لکهدار مورد نظرش را به عنوان دستمزد به او واگذار کند (پیدایش ۳۰: ۲۵-۴۳).
حقایقی جالب در مورد یعقوب در کتاب مقدس
پدربزرگ یعقوب، ابراهیم، به عنوان «پدر مؤمنان» شناخته میشد (پیدایش ۱۲:۱-۳).
یعقوب و برادر دوقلویش عیصو کاملا با هم متفاوت بودند. در حالی که عیصو شکار در فضای باز را دوست داشت، یعقوب ترجیح میداد در خانه بماند (پیدایش ۲۵:۲۷). حتی از نظر ظاهری هم این دو جوان با هم تفاوت داشتند: عیصو بدنی تنومند با موهای قرمز پرپشت داشت، در حالی که یعقوب پوستی صاف داشت (پیدایش ۲۵:۲۵، پیدایش ۲۷:۱۱).
با اینکه یعقوب حیلهگر بود، اما خدا او را در طول زندگیاش برکت داد. در حالی که یعقوب به سمت حاران در حرکت بود، در بیابان خوابید و رویای نردبانی را دید که به آسمان کشیده شده بود و فرشتگان از آن بالا و پایین میرفتند. خدا در خواب بر یعقوب ظاهر شد و او و فرزندانش را برکت داد (پیدایش ۲۸:۱۰-۱۹). این داستان خاص در کتاب مقدس به عنوان «نردبان یعقوب» شناخته میشود.
خود یعقوب نیز قربانی فریبکاری شد. اولا، بعد از ۷ سال خدمت، دایی یعقوب، لابان، او را فریب داد تا با دختر بزرگش لیا ازدواج کند. سپس لابان، یعقوب را مجبور کرد تا ۷ سال دیگر کار کند تا بتواند با دختر کوچکترش راحیل، که انتخاب اولیه یعقوب برای ازدواج بود، ازدواج کند (پیدایش ۲۹:۱۸-۳۰). لابان همچنین سعی کرد یعقوب را از دستمزدش محروم کند (پیدایش ۳۰: ۲۵-۳۶).
یعقوب جد ۱۲ قبیله اسرائیل است (پیدایش ۳۵: ۲۳-۲۶).
چرا یعقوب با خدا کشتی گرفت؟(یعقوب در کتاب مقدس)
زمانی که یعقوب بعد از سالهای طولانی خدمت به لابان، به همراه خانوادهاش در حال بازگشت به کنعان بود، خبری به او رسید که برادرش، که او را به خاطر حقههای گذشتهاش تهدید به مرگ کرده بود، در راه دیدار اوست (پیدایش ۳۲:۶).
یعقوب با وجود فرستادن هدایای دلجویی، از جان خود و خانوادهاش بیم داشت. او برای کمک به درگاه خدا دعا کرد و برای محافظت از آنها، خانواده و اموالش را پیشاپیش فرستاد. هنگامی که در اردوگاه خود تنها ماند، خدا آمد و تا سپیده دم با یعقوب کشتی گرفت (پیدایش ۳۲:۲۴-۲۹).
مبارزه یعقوب با خدا، نماد مبارزه او با درون خویش است. خدا میخواست رابطهای با یعقوب برقرار کند، اما تا زمانی که یعقوب به ضعفهای خود در تکیه به نفس، فریبکاری و حیلهگری اعتراف نمیکرد، این امر ممکن نبود. زمانی که یعقوب از تسلیم شدن در برابر خدا سر باز زد، تنها یک لمس الهی بر ران او، این مرد جوان را مجبور به تسلیم و اعتراف به نیاز مبرم به خدا کرد (پیدایش ۳۲: ۲۵-۲۶).
معنا و اهمیت اسرائیل، نام جدید یعقوب در کتاب مقدس
خداوند یعقوب را برکت داده و نام جدیدی به او بخشید – اسرائیل (پیدایش ۳۲:۲۸) – و با این نام، هویتی جدید نیز به او عطا کرد. دیگر قرار نبود یعقوب به عنوان فریبکار و حیلهگر گذشته شناخته شود. او تبدیل به مخلوقی جدید شده بود، سرشار از برکات الهی با مقصدی الهی برای بنا نهادن ملت اسرائیل.
اهمیت نامها در کتاب مقدس بسیار بیشتر از امروز بود. امروزه زمانی که برای کسی اسم مستعار انتخاب میکنیم، این کار را به شوخی یا به خاطر علاقهای به ویژگی خاصی در فرد انجام میدهیم. اما در زمان کتاب مقدس، تغییر نام، امری بسیار مهم بود و کل هویت آیندهی فرد را مشخص میکرد.
خداوند برای یادآوری دائمیِ رویارویی با یعقوب و برکتهایش، لنگیدن دائمی را برای او به ارمغان آورد (پیدایش ۳۱-۳۲).
چرا داستان یعقوب در کتاب مقدس هنوز هم ارزشمند است؟
داستان یعقوب در کتاب مقدس، پدر بنیاسرائیل، همچنان برای ما در دنیای امروز پيامهای ارزشمندی دارد.
شبیه یعقوب در کتاب مقدس، ما نیز میتوانیم با درخواست بخشش برای گناهانمان و اعلام خداوند به عنوان نجاتدهنده و رستگار خود، رابطهای با مسیح برقرار کنیم.
با اعتراف به شکستگیهای درونی خود به درگاه خدا، او میتواند به ما زندگی جدیدی به عنوان فرزندانش عطا کند و ما وارد رابطهای ابدی با او شویم، رابطهای سرشار از برکات و وعدههای نیک او برای زندگیمان.
یعقوب توانست از طریق نام جدیدش، اسرائیل، هویت تازهای را تجربه کند. به همین ترتیب، زمانی که مسیح را میشناسیم، ما هم دگرگونی را تجربه میکنیم. این دگرگونی همه چیز را تغییر میدهد: زندگی، افکار، اعمال و غیره.
همچنین از داستان یعقوب در کتاب مقدس میآموزیم که انسانها در سراسر کتاب مقدس نه تنها به معنای فیزیکی با خدا کشتی میگرفتند. پرسش و نیاز به کاوش بیشتر در کتاب مقدس، ایرادی ندارد. ایمان مسیحی کورکورانه نیست، بلکه بر اساس تجربیات ما از لطف و حمایت خدا در گذشته بنا شده است. ما میتوانیم با خدا کلنجار برویم و همچنان با هویتی جدید از این چالش بیرون بیاییم.